Historie / 75 Jaar Sint Laurentius

Dialecttoneel.

Met het stuk: “De Voelendesje Bruj“, een bewerking van: ”Au bouillon Belge”, van de auteur Walter van den Broeck, sloot Jan Severens in 1983 succesvol zijn 3-jarige regiecursus af, aan de Toneelacademie in Maastricht. De uitvoeringen van dit stuk brachten een discussie op gang, waar zelfs de pastoor zich mee bemoeide. Ondanks de kritieken van het publiek op dit geheel andere genre, is St. Laurentius er trots op, deze produktie toen te hebben gerealiseerd.

 

Halverwege de jaren ‘70 staat de Toneelvereniging St. Laurentius weer volop in de schijnwerpers, aangezien het publiek toen ook weer meer geïnteresseerd raakte in dialecttoneel. Tegelijkertijd was de vereniging ook van mening dat men wat meer eigentijdse stukken op de planken moest brengen.

 

Dit leverde niet alleen veel lof, maar ook wel eens kritiek op. De vereniging heeft hiermee geen moeite, zolang er over hen gesproken wordt, betekent het, dat ze nog steeds in de belangstelling staan. Vooral een nieuwe generatie toneelspelers; Ellie Muitjens-Lenoire, Beppie Heijnens-Boumans, Marcel Frings en Siem van Dinther, heeft sinds 1976 zijn stempel gedrukt op het succes van St. Laurentius. In eerste instantie onder regie van Wiel Heynen uit Beek en vanaf 1980 t/m 1991, onder de deskundige leiding van regisseur/lid Jan Severens heeft de vereniging een groot aantal succesvolle producties op de planken gebracht: “Mansluuj zint sjtiefkup”, “D’r Grouweleer”, “Rundjes van mien dochter” en “Inne Sjtaatse Keel”, met Jacques Gorissen, zoon van medeoprichter Johan Gorissen, in de onvergetelijke rol van Keizer Napoleon Bonaparte. Bovenstaande leden hebben ook allemaal, korte of langere tijd, een bestuursfunctie bekleed en zijn, evenals oud-voorzitter Sjaak Windmüller, debet aan het huidige succes van St. Laurentius. Andere succesvolle spelers uit die tijd waren o.a.:Resie Huijnen-Brieskorn, Math. Gijzen en Jean Reijnders.

1983: “De Voelendesje Bruj”, vlnr. Beppy Heijnens, Siem van Dinther en Jacob Gorissen

1985: “Inne Sjtaatse Keël”, Links Sjang Senden en rechts Jacob Gorissen, als “Napoleon”